Fiatteren inkoopboekingen
  Menu - Financieel - Bankieren - Fiatteren inkoopboekingen

Meer over Fiatteren inkoopboekingen
  • Financiële informatie al beschikbaar voordat er gefiatteerd wordt
    Het voordeel van Fiatteren inkoopboekingen is dat de boekingen al in de administratie zijn ingevoerd, terwijl ze nog gefiatteerd moeten worden. Van de inkoopfacturen kunnen al financiële overzichten/rapporten gedraaid worden.
  • Fiatteren per boekingsregel
    Een inkoopfactuur kan uit meerdere boekingsregels bestaan. Verschillende boekingsregels van één factuur kunnen door verschillende fiatteurs beoordeeld gefiatteerd worden. Pas als alle regels van de factuur gefiatteerd zijn kan de factuur betaalbaar gesteld worden.
  • Fiatteren inkoopboekingen vergeleken met andere fiatteringen
    * Met Factuur2KING 3.0 Fiatteren wordt gefiatteerd of de factuur verwerkt kan gaan worden in de administratie. Dat is de fiattering voordat de factuur in de administratie geboekt wordt.
    * Fiatteren betalingen is de fiattering of een factuur (openstaande post) betaald kan worden met het programma Betalingen uitschrijven. Er is geen onderscheid naar de individuele boekingen van een factuur.
  • Fiatteren Inkoopboekingen Dashboard voor overzicht
    Het Fiatteren Inkoopboekingen dashboard geeft weer in welke regels nog door wie in welke administratie gefiatteerd moeten worden.
  • Kostenplaats bepaalt welke regels door wie gefiatteerd worden
    Fiatteren inkoopboekingen werkt met behulp van vooraf ingestelde kostenplaatsen, die in de te fiatteren inkoopboekingen moeten worden ingevuld. Aan de kostenplaatsen zijn de fiatteurs gekoppeld. De fiatteurs kunnen alleen de boekingen fiatteren waarin de kostenplaats staat waaraan zij zijn gekoppeld.

Gebruikersrechten Fiatteren inkoopboekingen
  • Module Bankieren
    Het programma Fiatteren inkoopboekingen behoort tot de module Bankieren. U dient de module Bankieren in uw abonnement te hebben om gebruik te kunnen maken van Fiatteren inkoopboekingen.
  • Toegang tot Fiatteren inkoopboekingen
      Menu - Gebruikersbeheer - Gebruikersbeheer - kies gebruiker - [Gebruikerdetails] - [Menurechten] - [Programma's] - Bankieren
    • Vink de optie "Fiatteren inkoopboekingen" aan om de gebruiker toegang te geven tot het programma Fiatteren inkoopboekingen.
    • Vink de optie "Fiatteren inkoopboekingen dashboard" aan om de gebruiker toegang te geven tot het programma Fiatteren inkoopboekingen dashboard.
  • Toegang tot tonen van te fiatteren inkoopboekingen van alle medewerkers
      Menu - Gebruikersbeheer - Gebruikersbeheer - kies gebruiker - [Gebruikerdetails] - [Menurechten] - Opties] - Bankieren - Fiatteren inkoopboekingen
    • Vink de optie "Tonen te fiatteren inkoopboekingen alle medewerkers toestaan" aan om in de programma's van Fiatteren inkoopboekingen de te fiatteren inkoopboekingen van alle medewerkers te kunnen zien.

Instellingen Fiatteren inkoopboekingen
  • Fiatteren inkoopboekingen activeren
      Menu - Financieel - Grootboek - Tabellen - Basis financieel - onderdeel Fiatteren inkoopboekingen
    • Vink de optie "Fiatteren inkoopboekingen gebruiken" aan om gebruik te maken van Fiatteren inkoopboekingen in de administratie. Iedere inkoopboekingsregel die NA het activeren van deze optie wordt ingevoerd zal moeten worden gefiatteerd in het programma Inkoopboekingen fiatteren.
    • Vink de optie "Fiatteren inkoopboekingen alleen voor mutaties in inkoop dagboeken" aan om alleen boekingen ingevoerd in dagboeken met [Soort =Inkoop] te kunnen fiatteren.
  • Medewerkers instellen voor Fiatteren inkoopboekingen
      Menu - Financieel - Crediteuren - Tabellen - Medewerker - Medewerker - onderdeel Fiatteren inkoopboekingen
    Stel de medewerkers in die inkoopboekingen gaan fiatteren.
  • Kostenplaatsen instellen voor Fiatteren inkoopboekingen
      Menu - Financieel - Grootboek - Tabellen - Kostenplaats - onderdeel Fiatteren inkoopboekingen
    In een kostenplaats kan worden ingevuld welke medewerkers boekingsregels met deze kostenplaats kunnen fiatteren. Stel de kostenplaatsen in die in te fiatteren inkoopboekingen moeten zijn ingevuld.
Verschillende gebruikersrollen
  • Gebruikers instellen voor Fiatteren inkoopboekingen
  • Gebruikers dienen altijd toegang te hebben tot het programma Fiatteren Inkoopboekingen. Toegang tot het programma "Fiatteren inkoopboekingen dashboard" is optioneel.
  • 1) Een gebruiker die alleen toegewezen inkoopboekingen moet fiatteren
    • Gebruiker dient als medewerker in de tabel Medewerker vastgelegd te zijn
    • In de tabel Medewerker dient de optie "Mag inkooporders en/of inkoopboekingen fiatteren:" aangevinkt te zijn.
    • In de tabel Kostenplaats dient de medewerker ingevuld te zijn in het veld "1e of 2e fiatteur inkoopboekingen"
      • > Als er een inkoopboeking gemaakt wordt, waarin een kostenplaats staat, waarin de medewerker als 1e of 2e fiatteur is ingesteld, komt de boekingsregel beschikbaar om te fiatteren voor deze gebruiker/medewerker in het programma Fiatteren inkoopboekingen.
      • > De 2e fiatteur krijgt de regel pas te zien als de 1e fiatteur de regel goedgekeurd heeft.
  • 2) Een gebruiker die inkoopboekingen boven een bepaald bedrag moet fiatteren
    • Gebruiker dient als medewerker in de tabel Medewerker vastgelegd te zijn
    • In de tabel Medewerker dient de optie "Mag inkooporders en/of inkoopboekingen fiatteren:" aangevinkt te zijn.
    • In de tabel Medewerker dient in het veld "Alle inkoopboekingen fiatteren vanaf:" een bedrag ingevuld te zijn.
    • Deze medewerker dient alle inkoopboekingen met een bedrag hoger dan het vastgelegde bedrag te fiatteren, nadat de regels door de bij de kostenplaats ingestelde fiatteurs zijn gefiatteerd.
    • Dit kan er voor zorgen dat een gedeelte van de inkoopboekingen 3x gefiatteerd moeten worden, door de 1e fiatteur, door de 2e fiatteur en door de fiatteur voor "bedragen hoger dan..."
  • 3) Een gebruiker die ALLE inkoopboekingen van ALLE medewerkers altijd mag zien en fiatteren
    • De gebruiker heeft in Gebruikersbeheer - Details - Menurechten - Opties het gebruikersrecht "Tonen alle te fiatteren inkoopfactuurboekingen alle medewerkers toestaan".
    • Deze gebruiker heeft in de programma's Fiatteren inkoopboekingen en Fiatteren inkoopboekingen dashboard de keuze om de regels van Alle medewerkers te tonen.
    • Deze gebruiker kan, als de ingestelde fiatteur(s) verhinderd is (zijn), de fiattering van ALLE regels en ALLE medewerkers fiatteren.

Schermbeschrijving Fiatteren inkoopboekingen
Selecteer welke regels getoond worden
  • Boeking is goedgekeurd
    Vink deze optie aan om inkoopboekingen die al gefiatteerd zijn weer te geven.
    Vink deze optie uit om inkoopboekingen die al gefiatteerd zijn niet weer te geven.
  • Gefiatteerd voor betaling
    Deze optie is alleen beschikbaar als de optie Boeking is goedgekeurd is aangevinkt
    Deze optie is alleen beschikbaar als in de administratie gebruik wordt gemaakt van Fiatteren betalingen
    Vink deze optie aan om boekingen, die onderdeel van een voor betaling gefiatteerde factuur zijn, weer te geven.
    Vink deze optie uit om boekingen, die gefiatteerd zijn voor betaling, niet weer te geven.
  • Geselecteerd voor betaling
    Deze optie is alleen beschikbaar als de optie Boeking is goedgekeurd is aangevinkt
    Vink deze optie aan om boekingen, die onderdeel zijn van een voor betaling geselecteerde factuur, weer te geven.
    Vink deze optie uit om boekingen die geselecteerd zijn voor betaling niet weer te geven.
  • Boeking is afgekeurd
    Vink deze optie aan om boekingen die afgekeurd zijn voor fiattering weer te geven.
    Vink deze optie uit om boekingen die afgekeurd zijn voor fiattering niet weer te geven
  • Aantal afgekeurd
    Als er inkoopboekingen zijn afgekeurd voor fiattering, dan wordt het aantal afgekeurde regels hier weergegeven. Vink de optie "Boeking is afgekeurd" aan om de afgekeurde regels te tonen.
  • Factuur weergave
    Deze optie is alleen beschikbaar als er aan de geselecteerde inkoopboeking een document gekoppeld is
    Dit schermonderdeel kan groter/kleiner gemaakt worden door op de randen te klikken en slepen
    Klik op "Factuur weergave" om de PDF of afbeelding van de factuur te tonen.
Overzicht van inkoopboekingen
  • Knop [Goedkeuren]
    Klik op de knop [Goedkeuren] om de geselecteerde inkoopboekingen te fiatteren.
  • Knop [Afkeuren]
    Klik op de knop [Afkeuren] om de geselecteerde inkoopboekingen af te keuren voor fiattering.
  • Overzicht van te fiatteren boekingen
    Hier worden de te fiatteren, reeds gefiatteerde en voor fiatteren afgekeurde inkoopboekingsregels weergegeven.

• Selecteer het vinkje boven de regels om alle inkoopboekingen te selecteren.
      Zet een vinkje voor een regel om die regel te selecteren
    • Knop [Boekingsregel]
      Klik op de knop [Boekingsregel] om de inkoopboeking te tonen in het Boekingsprogramma.
      In het Boekingsprogramma wordt dan een knop [Terug naar Fiatteren inkoopboekingen] getoond om na raadplegen of aanpassen van de inkoopboeking direct weer terug te keren naar dit scherm.

De kleur van de knop geeft de status aan van de regel:
      • Grijs
        Deze regel kan gefiatteerd worden.
      • Groen
        Deze regel is gefiatteerd in Fiatteren inkoopboekingen.
      • Rood
        Deze regel is afgekeurd voor fiattering. De regel kan na controle opnieuw gefiatteerd worden om betaling van de factuur mogelijk te maken.
      • Geel
        Deze regel is gefiatteerd in Fiatteren betalingen.
      • Blauw
        Deze regel is gefiatteerd en de factuur (openstaande post) waar deze regel toe behoort is geselecteerd voor betaling in het programma Betalingen uitschrijven
    • Velden van de inkoopboekingen
      De velden Dagboek, Jaar , Periode, Regel, Grootboek, Crediteur, Factuur, Bedrag excl. BTW, BTW bedrag, BTW (code), Datum, Omschrijving en Tegenrekening zijn standaard velden van de boekingsregel. Ze kunnen gebruikt worden om de boeking te identificeren.
    • Kolom Medewerker
      In de kolom Medewerker wordt weergegeven welke medewerker de inkoopboeking kan fiatteren.
    • Bladeren
      Gebruik de pijltjes om door de pagina's met boekingsregels te bladeren.
      Klik op een paginanummer om direct naar die pagina met boekingsregels te gaan.
    • [Crediteur]
      Klik op de knop [Crediteur] om de crediteur van de geselecteerde inkoopboeking in de tabel Crediteur te raadplegen of aan te passen.
    • [Dossier]
      Deze knop is alleen beschikbaar als de module Digitaal dossier onderdeel is van uw abonnement
      Met deze knop wordt het digitaal dossier van de geselecteerde inkoopboeking getoond.
      Gebruik deze optie om de digitaal vastgelegde inkoopfactuur te raadplegen of om een document toe te voegen aan de inkoopboeking.
    Informatie over de geselecteerde regel
    • Crediteur
      Klik op het driehoekje om dit schermonderdeel in te klappen en weer uit te klappen
      Van de crediteur uit de geselecteerde regel worden hier het crediteur nummer, NAW gegevens, telefoonnummer en e-mailadres worden hier weergegeven.
    • Factuur
      Klik op het driehoekje om dit schermonderdeel in te klappen en weer uit te klappen
      Van de factuur uit de geselecteerde regel worden hier het nummer, bedrag - betaald - saldo, de factuurdatum en de vervaldatum weergegeven. Het veld Gefiatteerd geeft aan of deze inkoopfactuur ook is gefiatteerd in het programma Fiatteren betalingen.
    • Informatie
      Klik op het driehoekje om dit schermonderdeel in te klappen en weer uit te klappen
      • Opmerking boeking
        De opmerking van de boeking is de opmerking die in het boekingsprogramma onder de regels aan de boeking kan worden toegevoegd.
      • Opmerking factuur
        De opmerking bij de factuur kan in verschillende schermen van KING Finance aan de factuur worden toegevoegd. Hier kan de opmerking alleen geraadpleegd worden.
        NB Een factuur kan uit meerdere boekingsregels bestaan.

Voorbeeld Inkoopboekingen fiattering hiërarchie
  • Twee fiatteurs opgegeven bij een kostenplaats
    Als er bij een kostenplaats twee fiatteurs zijn opgegeven, dan moet de inkoopboeking waarbij de kostenplaats is opgegeven door allebei de medewerkers worden gefiatteerd.
  • Fiatteren vanaf een bepaald bedrag (eindfiatteur)
    Bij een medewerker kan worden opgegeven vanaf welk bedrag er gefiatteerd dient te worden via de optie 'Alle inkoopboekingen fiatteren vanaf'. Als bij deze optie een bedrag is ingevuld, en het bedrag van de boekingsregel is groter dan dit 'vanaf' bedrag, dan moet deze medewerker de inkoopboeking fiatteren, ongeacht of deze medewerker gekoppeld is aan de opgegeven kostenplaats. Dit is voornamelijk bedoeld voor bijvoorbeeld de directie van een bedrijf (de eindfiatteur).
  • Overview fiattering door meerdere medewerkers
    Een inkoopboeking kan dus door maximaal drie medewerkers worden gefiatteerd
    • 1e fiatteur van de opgegeven kostenplaats
    • 2e fiatteur van de opgegeven kostenplaats
    • 1e medewerker waarbij de optie 'Alle inkoopboekingenfiatteren vanaf' groter is dan het boekbedrag